DEPARTAMENTS IEI Administracions públiques
Pedra seca



LES SEUS DEL CONGRÈS

L'EDIFICI: ANTIC HOSPITAL DE SANTA MARIA

La Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida té la seva seu a l'edifici de l'antic hospital de Santa Maria. Ubicat al mig del centre comercial històric de la ciutat de Lleida, aquest edifici és un dels millors exponents conservats del gòtic civil català (S.XV-XVI).

Creat per a amalgamar els set hospitals privats existents a la Lleida medieval, l'hospital general de Santa Maria fou iniciat l'any 1454, sota els auspicis dels paers de la ciutat i de la Reina Maria, muller d'Alfons el Magnànim.

Si bé el procés de les obres estigué caracteritzat per nombroses paralitzacions (l'edifici no s'acabà fins a la primera meitat del segle XVI), el volum general ve marcat per l'homogeneïtat.

De tot l'edifici cal remarcar el pati central, d'estructura quadrada, proporcions equilibrades i de dos nivells d'alçada, en el qual hi ressalta l'escala noble d'accés al pis superior i la galeria d'arcs apuntats.

En les façanes, nobles i austeres, hi destaquen espaiosos finestrals rectangulars que il·luminen els dos pisos superiors de l'edifici.

Així mateix cal esmentar que la decoració es va reservar per a ornamentar la façana principal presidida per una imatge gòtica de la Verge Maria, advocació de l'hospital, peça escultòrica avui dipositada al Museu de Lleida. L'escultura incorpora també tres escuts d'armes catalanes, obra atribuïda a Bertran de la Borda (1462-1485).

En el pati central sorprèn, des del punt de vista arquitectònic, l'escalinata de pedra completament coberta i la galeria d'arcs que rodeja interiorment l'edifici.

La planta i alçats generals de l'edifici fou el resultat del treball d'artistes sorgits de l'obra de la Seu Vella, concretament de Jordi Safont i Jaume Borrell.

L'hospital, com la resta d'edificis monumentals de Lleida, va sofrir les conseqüències de la Guerra de Successió: si bé fou creat per ser un hospital públic i civil, Felip Vè n'utilitzà la meitat del seu espai tot convertint-lo en hospital militar, funció sota la qual quedà fins el 1854 en què retornà a ús exclusivament civil.

L'any 1915 l'edifici passà a ser propietat de la Diputació de Lleida, la qual el destinà a fins purament culturals. El 1928, l’edifici és declarat Monument d’Interès Nacional i ja serà  l'any 1942  quan es crea la Fundació Pública Institut d'Estudis Ilerdencs i li és cedit l'antic hospital de Santa Maria com a seu en perpetuïtat.

Enguany celebrem el 75è aniversari de la nostra institució.


TORREBESSES, MOLT PER DESCOBRIR

Torrebesses és un  poble amb un ric i cuidat patrimoni monumental, està situat arribant de Lleida  a la banda esquerra de l’Eix de l’Ebre, la C12, està envoltat d’aljubs, cabanes i construccions de pedra seca.

Sols entrar pel carrer Major ja veureu la quantitat de cases de pedra, en arribar a  la Plaça dels Pagesos trobareu l’Església Nova, de la qual diuen “va matar el fred”. No us esteu de preguntar a algun veí el perquè mentre us deixeu sorprendre  per les vistes i la feina feta.

Sortint de l’església, al final de la plaça, a mà dreta, trobareu el carrer Toll, fa una  mica de pujada, però serà agraïda, entre les façanes de pedra, ràpidament veureu un Palau Renaixentista, dels pocs de la província.  I seguint amunt trobareu el Museu Josep Jané i Periu amb estris de la pagesia i de la llar. Quan arribeu al final del carrer veureu l’Església Romànica de Sant Salvador, on us hi espera el retaule de pedra policromada del segle XIV.

Des d’allà, cap a la Vileta, si us cal, preneu un respir al banc de pedra de sota de l’imponent pebrer que trobareu a mig camí,  una vegada a la plaça visiteu el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca. Aquí us explicaran moltes coses interessants sobre aquestes construccions tradicionals. Pregunteu per les diverses rutes organitzades ja siguin per dintre del poble o pel terme per tal de visitar els aljubs, les cabanes i altres construccions i conèixer la seva història. 

De tornada no descuideu de contemplar  la majestuosa silueta de la Casa Castell d’Escala Dei.

http://www.torrebesses.cat/


CENTRE D’INTERPRETACIÓ DE LA PEDRA SECA

El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca és un espai dedicat a la cultura i l’aprenentatge d’aquests tipus de construccions tant característiques de la nostra zona.

El CIPS té com funció principal l’estudi i la divulgació de les construccions de pedra seca, molt relacionades aquestes amb el treball dels pagesos i la vida rural.

Per desenvolupar aquesta funció el centre efectua xerrades divulgatives i tallers entre els escolars amb el suport de material pedagògic per tal què coneguin aquesta tècnica constructiva.

Tanmateix organitza sortides pel terme per conèixer les construccions de pedra seca que els pagesos han anat construint al llarg dels anys, principalment a finals del segle XIX i principis del segle XX com aljubs i basses empedrades per a l’emmagatzematge d’aigua, espones o cabanes de volta entre d’altres.

També s’explica la relació establerta entre el treball de la pedra, l’aprofitament de l’aigua , el poble i les eines emprades per treballar la pedra.

El CIPS ofereix una zona d’exposicions permanents i una altra de temporals, biblioteca, espai audiovisual i espai interpretatiu.

http://www.turismetorrebesses.com/

http://cipedraseca.blogspot.com.es/


CECS

El Centre d’Estudis comarcals del Segrià és una associació sense ànim de lucre que pretén ser un punt de trobada per a totes aquelles persones que tinguin algun interès, siguin estudioses o no, en la realitat comarcal del Segrià, des de qualsevol punt de vista (social, cultural, territorial, mediambiental, etc.). Conèixer la història de la comarca, la seua parla, els seus escriptors, les seues festes i costums, la composició de la seua societat, la vegetació que li és pròpia, la fauna, el seu territori, la geologia o la geografia són temes interessants i imprescindibles per aprofundir en el coneixement de casa nostra.

https://centrestudiscomarcalsegria.wordpress.com/